Monday, 21 January 2013

Mencintai dan dicintai...

Bercinta lps kawen; pasti lebih indah...





Sesungguhnya setiap ape yg disuruh dlm Islam itu ade hikmah yg tersendiri... Terpulang pada kita; hanya nak dengar, dengar n hayati, or nak dengar, hayati n laksanakn...

Aku ni insan yg terlalu kerdil, bnyk benda ag aku perlu belajar... dan pengalam hidup ni memng btol2 mematangkanku...

Diciptakan seorng lelaki dan seorg perempuan... Bnyk batasan yg perlu dijaga sekiranya bukn mahram..


Dari Ibnu Abbas r.a. berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya.” (Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)
Dari Jabir bin Samurah berkata; Rasulullah SAW bersabda: “Janganlah salah seorang dari kalian berdua-duan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi ketiganya.” (Hadis Riwayat Ahmad & Tirmidzi dengan sanad yang sahih)
Aku ni bkn insan yg alim or baik nak berckap pasl agama ni...
Tp ina just nak kongsikan pengalamn n bandingkan ape yg tercatit sejak azali lg dalm Al-Quran bab pergaulan laki2 n pompuan... Skang ni kan, dah jadi satu perkara biase laki msj pompuan, laki bergurau ngan pompuan, pompuan laki ckap tanpa segan silu, walupn X bersentuahn...
Actually Islam itu indah klau kita hayati, Islam melarang kita bt something yg akan dkatkan kita ngan zina... Orng muda zamn skrng termasuk ina kurng peka bab ni... Couple?? Dah jadi trend skang... 
Klu difikirkan, berdasarkn pengalamn ina... kalu couple walaupn x pegng tangn or sentuh.. sebenrnya bg impak negetif lebih bnyk dr positif... lebh dekatkan kita dgn maksiat tnpa kita sedar... tak percaya?? Just bandingkan diri kita time X pernah couple dlu2, ngan time couple, diri kita yg mane lebih baik?? lebih suci hatinya??? Tepuk dada, tanya iman..:)
Nk berubah bukn mudah termasuk diri ina, memng time couple kita x bersentuh, tp couple la dktkan diri kita ngan benda x baik.. 
Moga niat aku dn shbt2 utk berubah ke yg lebih arah baik dlm bimbinganNYA...

insyaALLAH... amin...
Cinta itu boleh dipupuk... Kerna cinta itu halus... sbb tu ina confident ckap...
Cinta lepas kaWen lebih inDah...:);)
Satu perkongsian hati, maaf atas kelemahan diri...:D

Sunday, 20 January 2013

~ Hari pertamaku with My Blog ~


Assalamualikum shabat... :)

Bt pengetahuan semua, skang ni ina tgah cuti sem 1 bulan...
Sbnarnya ina dah lama nak tulis blog ni... Tp skang baru ade kesempatan n masa nk blajar skit2 pasal blog ni...
Sape2 yg terror blog tu, tunjuk ajarla ye....hihi :)

Actually ina ni minat skit bab2 karang ayat ni...
Dr dlu smpai skrng, klau x de keja, duk dpan lappy...
Mula la update status ayat2 jiwa ni...
Bukan ina minah jiwang, tp just minat je...


Skrang nk berblog plak, just nak kongsikan something, insyaALLAH berguna utk sape2 yg bace...
Tp bnyk ag kena blajar pasl blog ni...
Tgk blog orng comey2 je... Nak bt comey jgk, tp still in blajar time..hehe

Smpai sini je la dlu, nak smbung blajr bt blog lagi ni..hehe
Salam perkenaln semua... ;)