Saturday, 9 March 2013

Andai terjatuh, bangkitlah..
dgn mengingatiNya..

Berkali2 aku dilanda ujian dari Maha Pencipta... terasa begitu lemah saat itu... 
Pernah aku terbaca, makin bnyk ujian yg Allah timpakan pada seorng hamba itu, makin Ya Alim menyangi hambanya itu... insyaALLAH...

Saat aku termenung memikirkan nasib badan, terdetik di hati n fikiranku...
knpla aku sering dilanda musibah, mungkinkah krna dosa2ku yg terdahulu...
Ya Allah... Ampunilah manusia yg kerdil ini... Lemahnya aku saat itu, hnya Penciptaku mengetahui isi hatiku ini...

Aku dari keluarga yg sederhana, x kaya mcm orng lain...
Tp kaya dgn kegembiraan, insyaALLAH...
Aku syg family aku mcm nyawa aku dgn izinNya... :)

Pelajarnku?? Hakikatnya, ina ni x hebat mcm orng lain tp ina ada impian mcm orng lain...
Nak ada kerja yg mmpu menyara keluargaku, mempunyai sebuah rumah yg indah, x mo besr, cuma nak cntikkk..hihi n nak ada keta baru... bab berangan, no satu anilza ni...hehehe tiada yg mustahil dlm dunia ni op...
Tnpa angan2, mimpi x kan jadi nyata kan.. tp mst ada usaha la op... :)

Saat ina gagal mungkin entah keberapa kali, Allah bukan mendera hmbanya, tp mungkin Dia ingin melihat kesungguhan mu utk mencapai matlamat itu...<3

Saat kamu terjatuh, renungilah seketika... Adakah sempurna amal ibadatmu?? adakah teguh tiang Islam yg dibina, sblom kamu merungut or kritik pemberian dariNya..
Wahai hati yg lemah, sedarlah, dia Maha Mengetahui ape yg kamu x tahu...
SubhanALLAH... <3

BerCouple or Kawen Terus???

Zaman skrng, sape yg x pernah couple?? Ce angkat tangan?? tgk... x de orng angkat pun.. semua pernah op...
Ce cite knp korng bercOuple?? Mst ada yg jawab sunyila, saje2la, nak ada teman la... n bla3... satu jari menunding korng yg baca, 4 jari menunding pada ina... jadi ina pun penah couple la op...huhu 

Ada sestengah persepsi ckap, bt ape couple, bergayut 24 jam, kuar pun guna duit mak ayah, top up beribu2 habis... tup2 putus, x ke membazir namenya tu...

Knp x kawen terus je??? Kawen?? Baru umur 21 thun kot...
Buang tabiat ke....! hehe ce bgthu kat mak ayah nak kawen time ni...
mak ayah terkejut n ckap...
 "blajar pun x smpai sparu lg... dah gatai nak kawen...
biarla dapat keja dlu, dah kawen, pelajran entah kemana, suami entah kemana" hehe...
Kan dah kena lecture tu...

Kawn2 yg sudi singgah blog ina, hari ni dipagi hari sblom memulakan tanggungjwb sbg student...
hati ni teringin berkongsi something about  KaWen MuDA.... Hot Toppiiccc !!!!

Kawen Time Blajar or Hbis Bljar Bru Fkir Bab Kawen ???

Actually, ina menulis ni atas dasar pendapt n pengalamn ina la op...
selama 21 tahun bernyawa dimuka bumi Allah yg indah ini...
Moga2 ia memberi manfaat bersama..:)

Korng tahu, x pernah2 ina g majlis kawan sendri kawen, first time pegi hari tu...
First2 bila tahu kawan sekelas yg baru umur 21 thun mcm ina nak kawen...
ingatkan ina tengah mimpi, rupanya realiti...
Biar btolll....??? X percaya lg..huhu

Akak ina pula menamtkan zaman bujng dia umur 24 thun... Lawn akak ina nmpk...hehehe
Dlam keadaan terkejut tp excited nak tgk akak n ex classmate kawen, ayat yg keluar hanya... Jodoh awal dari Ya Alim... itu semua ketentuan darinya... Tahniah x3...!!! :)


Sweet sngt tgk orng kaWen muda..
Tahniah ^_^



Agak2nya kan... knp ek dia kawen awal?? Senang plak mak ayah dia benarkan...
Mcm2 statement kuar kat fikirn op...

Ce kita ambik dari side positif : ...KaWen MuDa Side +ve...

# Elak maksiat... Allah ske sngt kita menjauhi maksiat... <3
# Menyahut sunnah Rasulullah tentng bab kawen ni... :)

Anjuran perkahwinan oleh Nabi SAW melalui sabda baginda:

"Wahai sekalian pemuda-pemuda: Sesiapa di antara kamu yang mampu nikah (disebut dalam syarah makna hadis ini, "Nikah" bererti jima', nafkah dan mahar)", maka berkahwinlah; kerana sesungguhnya ia (kahwin) lebih menundukkan pandangan, lebih menjaga kemaluan. Dan jika dia tidak mampu, maka (digalakkan) berpuasa; itu adalah penjagaan baginya."
(Hadis Sahih Riwayat Al-Bukhari 1905, Muslim 1400)

# Dpt merasai nikmat BerciNta Lpas Kawen dgn BerkatNya... :)
# Berkahwen awal elak maksiat, insyaALLAH akan bawa kebahagian dunia n akhirat... amin...~ <3

Ce kita ambik dari side negative : ...KaWen MuDa Side - ve...

# X mampu lg nak tanggung anak dara orng kot...huhu
Mampu dari segi duit je x cukup, dari segi ilmu agama dah cukup???
Tepuk dada, tanye iman la... kite sendri ada jawapnnya...;)

ni ina ambik pndangan dari iluvislam.com... ;)
Satu analogi untuk seseorg yang bersedia ke arah cinta halal atau yg sedang bercita-cita ke arah itu..
"Untuk menjadi nahkoda, apa yang penting pada mulanya adalah persiapan sebuah bahtera yang lengkap dan berusaha sedaya mungkin untuk melihat dari segenap penjuru tentang keadaan bahtera tersbut, seterusnya, nahkoda juga perlu menyiapkan diri dengan ilmu-ilmu pengendalian bahtera, serta ilmu-ilmu teknikel yang berkaitan, agar dengan membawa masuk anak-anak kapal ke dalam bahtera seterusnya berlayar, dapat menjamin keselesaan mereka semua dan yang pasti setiap bahtera berlainan nahkoda dan berlainan lautan menjanjikan pelbagai peristiwa/dugaan yg bakal ditempuh, dan ini semua diatasi dengan ilmu-ilmu yang telah dilengkapi sebelum ini.."
"Jika hanya mendayung sampan, jangan sesekali menduga lautan dalam, jika hanya persediaan terlalu sedikit, masih belum tetap pendirian dan keyakinan, jangan sekali-kali mencuba untuk memasuki alam perkahwinan yang menanti dengan 1001 warna kehidupan yang mana impian fantasi belum tentu menjadi realiti.."
# Kawen muda?? Orng muda mcm kie nibukan cepat naik angin ke..??
Kdang2 bertindak mengikut emosi n x matang...:)

# Kawen muda, nak2 time blajar mcm ina... Boleh handle ke bnyk benda dlm satu masa... ina x mampu lg kot...

# Soalan hangat dr generasi tua... isteri ni, mst pandai masak op...!!! dup dap2.. hehe
hari ni suruh isteri kamu masak, mak nak rasa....hehehe
Berat nanang... pling2 hebat pun, retila la 2 3 lauk...
tu pun kira okla tu op...huhu
~ ina x layak lagila nmpknya...hehehe ~
Hope sngt korng sudi bce blog ina, moga2 kita dpt muhasabah diri neh...
insyaALLAH...
ina insan kerdil yg mampu berfikir dan meluahkan... moga2 memberi manfaat bersama...

### Pesanan ibu buatku :
~ Blajarla smpai habis dlu, dapat keja bleh bagi duit kat mak ayah... Lps tu baru fikir kawen, ingatlah mak ayah suruh belajar n nak sngt tgk anak dia berjaya dlu... ~

<3 Lpas dapat keja blehla kawen jwbnya... aminnnn x3...~
<3 Moga aku dan dirimu dikurniakan jodoh yg soleh n solehah... aminnn x3.... ~
insyaALLAH... <3

Tuesday, 5 February 2013

Hot!! : Setia Hujung Nyawa


Assalamualaikum pda yg sudi singgah blog saya... Smile :)

Jam menunjukkan pukul 1.08 pg...
umm.. nk crite pasl ape ek?? um.. skng ni cite ape ek best kat tv??
hbis semua status kat fb sebut pasl 1 cite ni...

Ce teka cite ape?? Dityngkan pukul 7.00 mlm.. :) Semua orng tercegat dpn tv..hehe
Opsss.. tp time mcm x kena je.. maghrib kot..huhu
Pelakonnya... Comel n belh thn hensem taw..

El

Zain












Sinopsis from anilza ^_^ hehe

Cite ni mengisahkn spasng suami isteri yg masih muda... Pada mula nya kehidupn mereka bahagia..  
namun, kusngkakan panas hingga ke petng, rupenya hujan ditegh hari..hehe..
Tup2 dgn izinNya, Kisah zaman lampau El telah menimbulakn pelbagai masalh...

Memaafkan keslahan zaman lampau?? Perlu ke?? 
Islam agama yg terindah dan sempurna, seseorng yg snggup memaafkan saudaranya, hatinya dianggap mulia..
Bak tema cite ni... 

 Tiada insan yang suci tidak mempunyai masa lampau..
Tiada insan berdosa yang tidak mempunyai masa depan..♥

Jom cari Moral of the Story..hehe ^_^

Same2la kita menghayati cite ni dgn mengmbil pengajarn yg ada.. ;)

Bila dah jumpa psngan terbaik, cept2la nikah ya klau mampu...
♥ Memaafkan seseorng tu amaln yg tersngt2 mulia op... :)
♥ Haram memfitnah dan meruntuhkan masjid yg telh kukuh terbina...
♥ Menerima kekurngan yg ada, supaya anda layak mendptkan kelebihan yg si dia ada..:) Manusia x perfect..!
♥ Sebelum menjatuhkan ape2 hukuman or fitnah, siasat btol2 dlu op...
♥ Yg cantik luaran, x semstinya cntik segalanya.. Alhamdulillah dgn ape yg ada..
♥ Setialah pada seorng lelaki yg bergelar suamimu...huhu
♥ Jgan sesekali membuka aib sesiapa pun.. Simpanla ia rapi, biar Allah je yg menghitungnya..
♥ Jgn give up andai terslh langkah, sesungguhnya, mendekatkan diri pada Maha Mencipta, jalan yg Terbaik.. SubhanALLAh...
♥ Hasad dengki, mengotorkan hati manusia..
♥ Peliharalah kasih syg antara suami dan isteri..
♥ Jodoh itu rahsia ALLAH...

Ni pendpt ina je... Klau ada ape2 komen or penambahan, sila la...
Yg buruk n lemah dari sya...yg baik n hebat semuanya dari Allah..

Setia hujung nyawa the best...!!!

Gudnite sume...!!! :) 

Monday, 4 February 2013

Saudara seIslam Kita


Assalamualaikum semua... :) hai...!!!

Di pagi yg indah ni... Terdetik kat hati kecil ina ni utk bercerita skit tentng Gaza..
Ops... Ni mst ada kata pasl perang op.. Jom2 bg derma.. then , lupa...huhu

Aku dan dirimu manusia biase yg mudah lupa dan mudh jgk kesian n ada sifat kasih syg yg tinggi... dn pling penting.. kami benci kekejaman dn kezaliman..!

Wahhhh...!!! indah budi pekerti umat islam op... :) "Islam iTu TerLalu IndaH"

Actually, ina ni x la hebat smpai bnyk tahu pasl gaza.. Tpkan ina pernahla join 1 event yg menyentuh hati ina tentng gaza, palestin... Nak tahu ape?? 
umm... ina diminta tulis sajk n deklamasikannya.. Pengalmn yg amat beharga bg insan  kerdil ni...:) Jom bace sajak ni jap... Hayati taw...;)



              RINTIHAN SAUDARAMU DI BUMI GAZA                            


Alangkah nikmatnya dlm kedamaian
Hidup tanpa ketakutan
Berjelaga langit mereka disana
Lintang pukang rasa kemanusiaan

Keindahan bernafas di fana ini
Hanya berputar dipaksi persengketaan
Dihiasi dengan pelangi kedamaian
 Sejak berzaman

Alangkah indahnya matahari itu
Menyuluh bumi dikala pagi
Bergegas kita merintis masa
Tanpa bimbang hingga ke senja

Andai kita ketawa bukan kosong
Andai kita menangis bukan derita
Tetapi kerana terlalu bahagia 

Namun, ketika kita diulit tiduran yang nyenyak
Dihiburkan dgn hilayan ketawa suka kanak2
Bahagia mereka bersama pelukan ayah dan ibu
Yg begitu mesra, penuh dgn ksh syg

Tetapi keindahan ini,TIDAK dirasai di bumi GAZA..

Ank2 kecil terlepas dari pelukan ibu dan ayah

Menutup mata dgn daging berkecai
Wajah2 berlumuran darah
Diselimutkan kain cadar putih
Dibelit hujung kepala

Tangisan mereka tanpa henti 
Kezaliman itu meratah kerongga isi perut
Dan rongga kepala


YA ALLAH.... 
Mereka meraung kesakitan
Kerana dimamah derita
Saban hari

Wahai saudara semuslimku,
Dimanakah kamu??
Adakah kita generasi alpa??
Adakah kita bongkak dgn saudara sendiri??

Ghairah dek keamanan 
Sanggup biarkan kezaliman merajai
Meratah saudara sendiri

Syukur Alhamdulillah ya ALLAH
Alangkah nikmatnya kedamaian Malaysia
Bersama kita merangkai perpaduan
Riuh kita menjaja wawasan andai

Lalai kita rugilah warisan


Pesanku Bersyukurlah dgn apa yg ada
Dan ingatlah
Mereka  bukan meraih simpati 
Mahupun titisan air matamu

Mereka itu saudara kita
Adakah kita ingin bergoyng kaki dan membutakan mata??

Andai tidk mmpu menjadi pahlawan perkasa
Ikhlaskan hatimu
Titipkanlah serangkai doa buat mereka

Merintih.... Merayu....
Atas nama, saudara seagama...

ALLAHUAKBAR....!!!

Sepatutnya, sajk ni ada muzik latar lain... tp ina x letakla...
Buat renungan bersama... Segembira mana pun kita, ada insan yg bersedih n kesakitan..
Sape?? Mereka tu saudara kita, nun jauh disana...

Moga mereka dibawah lindungan Ya Adil... InsyaALLAH... :)   




Monday, 21 January 2013

Mencintai dan dicintai...

Bercinta lps kawen; pasti lebih indah...





Sesungguhnya setiap ape yg disuruh dlm Islam itu ade hikmah yg tersendiri... Terpulang pada kita; hanya nak dengar, dengar n hayati, or nak dengar, hayati n laksanakn...

Aku ni insan yg terlalu kerdil, bnyk benda ag aku perlu belajar... dan pengalam hidup ni memng btol2 mematangkanku...

Diciptakan seorng lelaki dan seorg perempuan... Bnyk batasan yg perlu dijaga sekiranya bukn mahram..


Dari Ibnu Abbas r.a. berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya.” (Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)
Dari Jabir bin Samurah berkata; Rasulullah SAW bersabda: “Janganlah salah seorang dari kalian berdua-duan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi ketiganya.” (Hadis Riwayat Ahmad & Tirmidzi dengan sanad yang sahih)
Aku ni bkn insan yg alim or baik nak berckap pasl agama ni...
Tp ina just nak kongsikan pengalamn n bandingkan ape yg tercatit sejak azali lg dalm Al-Quran bab pergaulan laki2 n pompuan... Skang ni kan, dah jadi satu perkara biase laki msj pompuan, laki bergurau ngan pompuan, pompuan laki ckap tanpa segan silu, walupn X bersentuahn...
Actually Islam itu indah klau kita hayati, Islam melarang kita bt something yg akan dkatkan kita ngan zina... Orng muda zamn skrng termasuk ina kurng peka bab ni... Couple?? Dah jadi trend skang... 
Klu difikirkan, berdasarkn pengalamn ina... kalu couple walaupn x pegng tangn or sentuh.. sebenrnya bg impak negetif lebih bnyk dr positif... lebh dekatkan kita dgn maksiat tnpa kita sedar... tak percaya?? Just bandingkan diri kita time X pernah couple dlu2, ngan time couple, diri kita yg mane lebih baik?? lebih suci hatinya??? Tepuk dada, tanya iman..:)
Nk berubah bukn mudah termasuk diri ina, memng time couple kita x bersentuh, tp couple la dktkan diri kita ngan benda x baik.. 
Moga niat aku dn shbt2 utk berubah ke yg lebih arah baik dlm bimbinganNYA...

insyaALLAH... amin...
Cinta itu boleh dipupuk... Kerna cinta itu halus... sbb tu ina confident ckap...
Cinta lepas kaWen lebih inDah...:);)
Satu perkongsian hati, maaf atas kelemahan diri...:D

Sunday, 20 January 2013

~ Hari pertamaku with My Blog ~


Assalamualikum shabat... :)

Bt pengetahuan semua, skang ni ina tgah cuti sem 1 bulan...
Sbnarnya ina dah lama nak tulis blog ni... Tp skang baru ade kesempatan n masa nk blajar skit2 pasal blog ni...
Sape2 yg terror blog tu, tunjuk ajarla ye....hihi :)

Actually ina ni minat skit bab2 karang ayat ni...
Dr dlu smpai skrng, klau x de keja, duk dpan lappy...
Mula la update status ayat2 jiwa ni...
Bukan ina minah jiwang, tp just minat je...


Skrang nk berblog plak, just nak kongsikan something, insyaALLAH berguna utk sape2 yg bace...
Tp bnyk ag kena blajar pasl blog ni...
Tgk blog orng comey2 je... Nak bt comey jgk, tp still in blajar time..hehe

Smpai sini je la dlu, nak smbung blajr bt blog lagi ni..hehe
Salam perkenaln semua... ;)