Saturday, 9 March 2013

Andai terjatuh, bangkitlah..
dgn mengingatiNya..

Berkali2 aku dilanda ujian dari Maha Pencipta... terasa begitu lemah saat itu... 
Pernah aku terbaca, makin bnyk ujian yg Allah timpakan pada seorng hamba itu, makin Ya Alim menyangi hambanya itu... insyaALLAH...

Saat aku termenung memikirkan nasib badan, terdetik di hati n fikiranku...
knpla aku sering dilanda musibah, mungkinkah krna dosa2ku yg terdahulu...
Ya Allah... Ampunilah manusia yg kerdil ini... Lemahnya aku saat itu, hnya Penciptaku mengetahui isi hatiku ini...

Aku dari keluarga yg sederhana, x kaya mcm orng lain...
Tp kaya dgn kegembiraan, insyaALLAH...
Aku syg family aku mcm nyawa aku dgn izinNya... :)

Pelajarnku?? Hakikatnya, ina ni x hebat mcm orng lain tp ina ada impian mcm orng lain...
Nak ada kerja yg mmpu menyara keluargaku, mempunyai sebuah rumah yg indah, x mo besr, cuma nak cntikkk..hihi n nak ada keta baru... bab berangan, no satu anilza ni...hehehe tiada yg mustahil dlm dunia ni op...
Tnpa angan2, mimpi x kan jadi nyata kan.. tp mst ada usaha la op... :)

Saat ina gagal mungkin entah keberapa kali, Allah bukan mendera hmbanya, tp mungkin Dia ingin melihat kesungguhan mu utk mencapai matlamat itu...<3

Saat kamu terjatuh, renungilah seketika... Adakah sempurna amal ibadatmu?? adakah teguh tiang Islam yg dibina, sblom kamu merungut or kritik pemberian dariNya..
Wahai hati yg lemah, sedarlah, dia Maha Mengetahui ape yg kamu x tahu...
SubhanALLAH... <3

BerCouple or Kawen Terus???

Zaman skrng, sape yg x pernah couple?? Ce angkat tangan?? tgk... x de orng angkat pun.. semua pernah op...
Ce cite knp korng bercOuple?? Mst ada yg jawab sunyila, saje2la, nak ada teman la... n bla3... satu jari menunding korng yg baca, 4 jari menunding pada ina... jadi ina pun penah couple la op...huhu 

Ada sestengah persepsi ckap, bt ape couple, bergayut 24 jam, kuar pun guna duit mak ayah, top up beribu2 habis... tup2 putus, x ke membazir namenya tu...

Knp x kawen terus je??? Kawen?? Baru umur 21 thun kot...
Buang tabiat ke....! hehe ce bgthu kat mak ayah nak kawen time ni...
mak ayah terkejut n ckap...
 "blajar pun x smpai sparu lg... dah gatai nak kawen...
biarla dapat keja dlu, dah kawen, pelajran entah kemana, suami entah kemana" hehe...
Kan dah kena lecture tu...

Kawn2 yg sudi singgah blog ina, hari ni dipagi hari sblom memulakan tanggungjwb sbg student...
hati ni teringin berkongsi something about  KaWen MuDA.... Hot Toppiiccc !!!!

Kawen Time Blajar or Hbis Bljar Bru Fkir Bab Kawen ???

Actually, ina menulis ni atas dasar pendapt n pengalamn ina la op...
selama 21 tahun bernyawa dimuka bumi Allah yg indah ini...
Moga2 ia memberi manfaat bersama..:)

Korng tahu, x pernah2 ina g majlis kawan sendri kawen, first time pegi hari tu...
First2 bila tahu kawan sekelas yg baru umur 21 thun mcm ina nak kawen...
ingatkan ina tengah mimpi, rupanya realiti...
Biar btolll....??? X percaya lg..huhu

Akak ina pula menamtkan zaman bujng dia umur 24 thun... Lawn akak ina nmpk...hehehe
Dlam keadaan terkejut tp excited nak tgk akak n ex classmate kawen, ayat yg keluar hanya... Jodoh awal dari Ya Alim... itu semua ketentuan darinya... Tahniah x3...!!! :)


Sweet sngt tgk orng kaWen muda..
Tahniah ^_^



Agak2nya kan... knp ek dia kawen awal?? Senang plak mak ayah dia benarkan...
Mcm2 statement kuar kat fikirn op...

Ce kita ambik dari side positif : ...KaWen MuDa Side +ve...

# Elak maksiat... Allah ske sngt kita menjauhi maksiat... <3
# Menyahut sunnah Rasulullah tentng bab kawen ni... :)

Anjuran perkahwinan oleh Nabi SAW melalui sabda baginda:

"Wahai sekalian pemuda-pemuda: Sesiapa di antara kamu yang mampu nikah (disebut dalam syarah makna hadis ini, "Nikah" bererti jima', nafkah dan mahar)", maka berkahwinlah; kerana sesungguhnya ia (kahwin) lebih menundukkan pandangan, lebih menjaga kemaluan. Dan jika dia tidak mampu, maka (digalakkan) berpuasa; itu adalah penjagaan baginya."
(Hadis Sahih Riwayat Al-Bukhari 1905, Muslim 1400)

# Dpt merasai nikmat BerciNta Lpas Kawen dgn BerkatNya... :)
# Berkahwen awal elak maksiat, insyaALLAH akan bawa kebahagian dunia n akhirat... amin...~ <3

Ce kita ambik dari side negative : ...KaWen MuDa Side - ve...

# X mampu lg nak tanggung anak dara orng kot...huhu
Mampu dari segi duit je x cukup, dari segi ilmu agama dah cukup???
Tepuk dada, tanye iman la... kite sendri ada jawapnnya...;)

ni ina ambik pndangan dari iluvislam.com... ;)
Satu analogi untuk seseorg yang bersedia ke arah cinta halal atau yg sedang bercita-cita ke arah itu..
"Untuk menjadi nahkoda, apa yang penting pada mulanya adalah persiapan sebuah bahtera yang lengkap dan berusaha sedaya mungkin untuk melihat dari segenap penjuru tentang keadaan bahtera tersbut, seterusnya, nahkoda juga perlu menyiapkan diri dengan ilmu-ilmu pengendalian bahtera, serta ilmu-ilmu teknikel yang berkaitan, agar dengan membawa masuk anak-anak kapal ke dalam bahtera seterusnya berlayar, dapat menjamin keselesaan mereka semua dan yang pasti setiap bahtera berlainan nahkoda dan berlainan lautan menjanjikan pelbagai peristiwa/dugaan yg bakal ditempuh, dan ini semua diatasi dengan ilmu-ilmu yang telah dilengkapi sebelum ini.."
"Jika hanya mendayung sampan, jangan sesekali menduga lautan dalam, jika hanya persediaan terlalu sedikit, masih belum tetap pendirian dan keyakinan, jangan sekali-kali mencuba untuk memasuki alam perkahwinan yang menanti dengan 1001 warna kehidupan yang mana impian fantasi belum tentu menjadi realiti.."
# Kawen muda?? Orng muda mcm kie nibukan cepat naik angin ke..??
Kdang2 bertindak mengikut emosi n x matang...:)

# Kawen muda, nak2 time blajar mcm ina... Boleh handle ke bnyk benda dlm satu masa... ina x mampu lg kot...

# Soalan hangat dr generasi tua... isteri ni, mst pandai masak op...!!! dup dap2.. hehe
hari ni suruh isteri kamu masak, mak nak rasa....hehehe
Berat nanang... pling2 hebat pun, retila la 2 3 lauk...
tu pun kira okla tu op...huhu
~ ina x layak lagila nmpknya...hehehe ~
Hope sngt korng sudi bce blog ina, moga2 kita dpt muhasabah diri neh...
insyaALLAH...
ina insan kerdil yg mampu berfikir dan meluahkan... moga2 memberi manfaat bersama...

### Pesanan ibu buatku :
~ Blajarla smpai habis dlu, dapat keja bleh bagi duit kat mak ayah... Lps tu baru fikir kawen, ingatlah mak ayah suruh belajar n nak sngt tgk anak dia berjaya dlu... ~

<3 Lpas dapat keja blehla kawen jwbnya... aminnnn x3...~
<3 Moga aku dan dirimu dikurniakan jodoh yg soleh n solehah... aminnn x3.... ~
insyaALLAH... <3